شرکت پالایش نفت لاوان

شرکت پالایش نفت لاوان

شرکت پالایش نفت لاوان در سال ۱۳۵۵ تحت عنوان مجتمع تقطیر لاوان زیر نظر پالایشگاه شیراز با ظرفیت ۲۰٫۰۰۰ بشکه نفت خام در روز توسط شرکت اینگرا از کشور یوگسلاوی سابق وبا نظارت شرکت ملی نفت ساخته شده و مورد بهره برداری قرار گرفت . فرآورده های تولیدی آن عبارت بودند از :
– نفتای ترش : که به خارج از کشور صادر می شد.
– نفت گاز : که به مصرف داخلی می رسید.
– نفت کوره : جهت صادرات و سوخت کشتیها
پس از پیروزی انقلاب اسلامی و با توجه به موقعیت استراتژیک و امکانات بالقوه موجود طرحهای توسعه و بهسازی سیستم در دستور کار قرار گرفت .با شروع جنگ تحمیلی  و صدمه دیدن چندی از پالایشگاه های کشور از جمله پالایشگاه آبادان و در نتیجه افزایش نیاز به فرآورده های نفت گاز و نفت کوره اهمیت این واحد بیش از پیش نمایان گردید . تاجائیکه در طول سالهای دفاع مقدس عملیات سوخت رسانی به ناوگان دریایی جمهوری اسلامی ایران را علیرغم بمبارانهای متعدد به نحو شایسته ای به انجام رسانید.
مجتمع پالایشی لاوان در این زمان با هدف تولید فرآورده های مرغوب تر شکل گرفت .واحد مراکس با ظرفیت ۶٫۰۰۰ بشکه در روز در سال ۱۳۶۸ توسط شرکت U.O.P. طراحی و توسط شرکت Chyoda به منظور تولید نفتای شیرین نصب  و راه اندازی گردید.در سال ۱۳۷۳ با اجرای طرح افزایش ظرفیت واحد تقطیر نفت خام سیستم تلمبه گردشی نفت سفید موجبات افزایش ظرفیت واحد تقطیر نفت خام از ۲۰٫۰۰۰ بشکه به ۳۰٫۰۰۰ بشکه در روز و همچنین متناسب با آن افزایش تولید فرآورده ها و امکان تولید فرآورده با ارزش نفت سفید  و کاهش ضایعات فراهم گردید.
در حال حاضر خوراک نفت خام پالایشگاه توسط یک رشته خط لوله ۱۲ اینچ از مخازن تأسیسات شرکت نفت فلات قاره لاوان تأمین می گردد .همچنین فرآورده های  تولیدی از طریق سه بازوی  بارگیری بر روی اسکله صادراتی شرکت نفت فلات قاره به کشتی منتقل می شود.در ضمن بخشی از گازهای تولیدی پس از شیرین سازی در سیلندر های گاز مایع پر شده و به مصرف اهالی بومی و تاسیسات موجود در منطقه می رسد و مابقی آن به مصرف سوخت واحد های پالایشی شرکت می رسد.  از تولیدات پالایشگاه می توان به نفتای سبک اشاره کرد که به عنوان بنزین با سرب پایین به مصرف داخلی می رسد. نفت گاز تولیدی نیز به مصرف داخلی می رسد اما نفت کوره صادر   می گردد.
با راه اندازی واحد تبدیل کاتالیستی نفتای ترش به قسمت تصفیه این واحد ارسال شده و واحد مراکس از سرویس خارج شد. قسمت کنترل این واحد از نوع DCS بوده و به دست متخصصان ایرانی نصب و مورد بهره برداری قرار گرفته است.  واحد تصفیه نفتا با هیدروژن به ظرفیت ۱۰٫۰۰۰ بشکه در روز و واحد تبدیل کاتالیستی به ظرفیت ۶۲۵۰ بشکه در روز طراحی شده است. خوراک این واحد از واحد تقطیر تأمین می شود. محصولات این واحد عبارتند از پلاتفرمیت با عدد اکتان ۰٫۹۵ گاز مایع و نفتای سبک تصفیه شده.
واحد شیرین سازی گاز ترش بوسیله آمین در جهت شیرین سازی سوخت گازی توربینهای گازی مولد برق، کوره ها و دیگ های بخار و جایگزینی سوخت مایع، خریداری  و نصب گردیده است. پس از احداث واحد تبدیل کاتالیستی و اجرای طرح افزایش ظرفیت واحد تقطیر نفت خام و تولید فرآورده های جدید، طراحی سیستم ذخیره سازی و بارگیری فرآورده ها انجام گرفت و دستگاهها و تجهیزات مورد نیاز خریداری و نصب شد.
شرکت پالایش نفت لاوان در سالهای اخیر طرحهایی را به مرحله اجرا درآورده است که از جمله آن می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
–       احداث ساختمان جدید آتش نشانی
–       اصلاح شبکه تولید و توزیع بخار و آب مقطر برگشتی
– اصلاح سیستم سوخت مایع و گاز
– نصب و راه اندازی دو دستگاه آب شیرین ساز هر کدام بظرفیت ۷۵ متر مکعب در ساعت
– تجهیز و راه اندازی مرکز اصلی برق ۱۴B و مراکز فرعی ۹۰C و ۹۰D
–  احداث مخازن جدید به منظور ذخیره سازی آب صنعتی، سوخت نفت گاز توبین های گازی و گاز مایع
ضمنًا این شرکت با هدف گسترش امکانات و افزایش و تنوع تولیدات خود طرحهای متعدد دیگری را نیز در دست اجرا دارد که از آن جمله است:
–       احداث واحد گوگردزدایی نفت گاز با هیدروژن
–       احداث واحد ایزومریزاسیون نفتای سبک
– احداث واحد تقطیر در خلاء
–       افزایش ظرفیت واحد تقطیر نفت خام تا سقف ۵۰ هزار بشکه در روز
–       تولید سوخت جت
–       خرید و نصب توربین گازی مولد برق واحد شماره ۴
–       ایجاد کمپ مسکونی و تاسیسات رفاهی لازم جهت اسکان کارکنان
–       گسترش شبکه آب آتش نشانی و تقویت ایستگاههای پمپاژ
–       استفاده از سیستم کنترل و کیفیت (DCS) جهت واحد تقطیر نفت خام

 

پروژه های فی مابین:

  • اجرای مهندسی و ساخت ۲۱ دستگاه مبدل حرارتیheat exchanger برای توسعه پالایشگاه لاوان (جزیره لاوان) از نوع متریال از فولاد آلیاژی و کربن استیل برای اولین بار در داخل کشور طراحی و ساخته شد و در سال ۱۳۸۰ تحویل کارفرما گردید.